shutterstock_1970518643

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2021

dinsdag 6 juli 2021

Per 1 juli 2021 zijn een aantal belangrijke wetswijzigingen ingegaan. Die zetten wij voor u op een rij.

Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce buiten de EU

De nieuwe Europese regels voor over het online kopen van producten van buiten de Europese Unie zijn ingegaan. Nu zijn bestellingen via een webwinkel van onder de 22 euro nog uitgezonderd van btw. Deze btw-vrijstelling verdwijnt.

Nieuwe regels digitale platformen

Er zijn ook nieuwe regels voor digitale platformen. In de nieuwe btw-regels worden de platforms – in plaats van de ondernemer – verantwoordelijk voor btw-afdracht. Die geldt als zij meer doen dan alleen vraag en aanbod bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld wanneer zij bestellingen en betalingen faciliteren. Het platform moet daardoor btw betalen in het land waar de klant woont.

Ook is het één-loket-systeem (one-stop-shop) van de Belastingdienst voor btw-aangifte over uw verkopen aan particulieren in andere EU-landen operationeel.

Raadpleeg hier de informatie van de Belastingdienst

Plastic Producten voor eenmalig gebruik mogen niet meer (SUP - Single Use Plastic)

De richtlijn Single Use Plastic is van kracht geworden. Hiermee pakt de Europese Unie plastic artikelen voor eenmalig gebruik aan. Het gaat onder meer om plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes), borden, rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes, ballonstokjes en plastic voedsel- en drankcontainers gemaakt van EPS. Deze producten mogen niet meer ingevoerd of geproduceerd worden. Wel mag de voorraad worden opgemaakt.

Bel-me-niet-register verdwijnt

De telecommunicatiewet is gewijzigd en dat betekent dat het ongevraagd bellen van consumenten afhankelijk is gemaakt van toestemming. Let op: Er zijn ondernemingsvormen die onder het regime van de consumenten vallen. Het is dus noodzakelijk om de juiste rechtsvorm in je klantendatabase (CRM) vast te leggen. Dit zijn ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen en maatschappen, zzp’ers, consumenten in de uitoefening van beroep- of bedrijf.

Kleine plastic flesjes krijgen statiegeld

Vanaf 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes. Ook promotionele producten vallen onder deze nieuwe statiegeldheffing. Er verandert veel voor producenten/importeurs die plastic flessen met frisdrank of waters op de Nederlandse markt brengen. Zij zijn straks wettelijk verplicht om statiegeld te heffen en de producten te voorzien van etiketten met het statiegeldlogo én een EAN-code.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u hierover meer informatie.

Deel dit bericht via

Altijd up-to-date in de promotionele industrie

Schrijf u middels een mail aan het secretariaat gratis in voor onze nieuwsbrief en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.