shutterstock_2065249466 zonder tekst uitsnede

Kerst zonder glitters

maandag 11 december 2023

Microplastics

Vanaf 17 oktober 2023 is de wijzigingsverordening van toepassing. Dit betreft opzettelijk toegevoegde schurende microkorrels in cosmetica of wasmiddelen en losse glitters. Voor andere producten die microplastics bevatten zal het verkoopverbod een paar jaar later van kracht worden om fabrikanten de tijd te geven hun producten te herformuleren en alternatieven te gebruiken. Daarna kan er echter een verplichting komen om die producten tijdens de overgangsperiode te etiketteren met een vermelding: "Dit product bevat microplastics."

Het verbod op glitter

Niet alle glitters zijn per oktober 2023 verboden, maar het zorgde wel voor verwarring. De Europese Commissie gaf verder uitgebreide uitleg over de verschillen tussen losse, ingesloten en aangebrachte glitters. Kort samengevat als volgt:

  • Losse glitters zijn per 17 oktober 2023 verboden.
  • Opgesloten glitters, zoals glitterlijm, verf, inkt en ingesloten glitters zoals in sneeuwbollen zijn toegestaan.
  • Vastzittende glitters die tijdens normaal gebruik loslaten, zoals decoratieve kerstdecoraties met glitters en feestmutsen, zijn vanaf 17 oktober 2023 verboden.

Meer weten?

Meer informatie is te vinden in de 'hot topics' sectie over microplastics van ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen.De Europese Commissie heeft een persbericht plus een Vraag en antwoord over beperkte, opzettelijk toegevoegde microplastics.

Disclaimer: Dit document is een leidraad en geen juridisch bindende interpretatie en mag daarom niet worden beschouwd als juridisch advies. Bron: Product IP

Deel dit bericht via

Altijd up-to-date in de promotionele industrie

Schrijf u middels een mail aan het secretariaat gratis in voor onze nieuwsbrief en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.